Laden Evenementen
Beekeeping in the end times poster

Lezing ‘Bloeiend landschap zonder nectar’ – Larisa Jasarevic

07 maart 2024

Deelname: Gratis voor leden en niet-leden

‘Bloeiend landschap zonder nectar’ (In het Engels: Beekeeping in the end times) is het indringende verhaal van een wetenschapper die tijdens haar onderzoek gegrepen werd door iets wat ze niet onderzocht. Larisa Jasarevic is Antropoloog en deed onderzoek naar een heel specifieke sub-cultuur: die van imkers in haar thuisland Bosnië-Herzegovina. Tijdens dat onderzoek, waarvoor ze zelf ook ging imkeren, liep ze aan tegen de enorme impact van klimaatverandering op de dracht. Met het landschap volop in bloei en een gelijkblijvend aantal bijenvolken, konden imkers toch geen druppel honing oogsten in wat voorheen prima drachtgebieden waren: de bloemen produceren geen nectar meer. Een stille ramp voltrekt zich.

 

“It’s incomprehensible…
you have a meadow full of flowers in full bloom
and yet, there is no nectar.
I don’t know, I have no answer”

~ imker in Bosnië-Herzegovina

Ondanks alle dracht moesten imkers hun bijen bijvoeren om ze in leven te houden. De eeuwenoude imkercultuur dreigt ineen te storten, want economisch is de situatie onhoudbaar. Dit effect van klimaatverandering op dracht en bijen dat zich in stilte voltrekt is nog weinig onderzocht. Jasarevic besloot het – samen met haar zus die filmmaakster is- in kaart, in beeld en onder de aandacht te brengen.

 

“The End is not yet.
 For as long as the bees are swarming.”

~ lokale zegswijze

 

boek beekeeping in the end timesOp 5 maart a.s. verschijnt het boek ‘Beekeeping in the end times’ van Jasarevic. Een  documentaire met dezelfde titel zit nog in de post-productiefase. Hier zal ze tijdens de lezing al fragmenten uit laten zien.

Het onderwerp van deze lezing zit op het snijpunt van imkercultuur in een Westers moslimland en de impact van klimaatverandering. “The End is not yet. For as long as the bees are swarming” is een lokaal gezegde. De bijen zwermen nog in Bosnë-Herzegovina, maar ze zitten wel in de gevarenzone en zonder imkers zou hun situatie noch hachelijker zijn.

Larisa Jasarevic is een heel goede vertelster die ons in perfect Engels meeneem in haar verhaal. De lezing is heel actueel, overal rapporteren imkers over de impact van klimaatverandering op hun bijen. Bovendien vindt de lezing plaats heel kort na haar book-launch.

Meer info: beekeepingintheendtimes.com

Deze online lezing is in het Engels en is, na vooraanmelding, gratis toegankelijk voor zowel leden als niet-leden.

 

Share This Event

  • Dit evenement is voorbij.

Gegevens

Datum:
7 maart
Tijd:
7:30 pm - 9:30 pm

Locatie

Online

Organisator

’t Landras

Registraties zijn gesloten voor dit evenement