Het tijdschrift Landleven heeft een special uitgebracht met als titel ‘Bijen en Honing’. Maar liefst zes pagina’s in die special zijn gewijd aan de zwarte bij. In het artikel brengen de journalist en fotograaf een bezoek aan het afgelegen Springedal in Twente. ’t Landras oprichter Lütwich Asbreuk en mede beheerder Dick Kuper namen ze mee naar het oudste Nederlandse bevruchtingsstaion voor de inheemse honingbij gevestigd in Twente.
Lütwich en Dick vertellen in het artikel hoe na de oorlog steeds meer Nederlandse imkers onder invloed van de overheid, overstapten van de aan ons klimaat aangepaste zwarte bij op hybride bijen.
Lütwich ziet grote voordelen voor imkeren met de zwarte bij “Hij is door de eeuwen aangepast aan ons klimaat. Importrassen zijn niet zo goed bestand tegen ons wisselende klimaat en grote schommelingen in luchtvochtigheid.
In de jaren 80 hebben we daarom ’t Landras opgericht om te voorkomen dat de zwarte bij uitsterft.”
Dick Kuper vult hem aan: “De zwarte bij vliegt in het voorjaar ’s ochtends eerder uit en vliegt ook door als het regent of waait. De volksontwikkeling van de zwarte bij loopt synchroon aan de siezoenen, die van import bijen niet”.
Het hele artikel kun je vinden op pagina 32 tot 37 van de Landleven special.
De Landleven special ‘Bijen en Honing’ ligt op het moment van schrijven in kiosken en boekwinkels.
Online (na)bestellen kan via tijdschrift.nu. De special kost €8,95 en wordt gratis toegezonden.