SICAMM slaat in 2024 een nieuwe weg in. Onder mellifera imkers is de naam SICAMM redelijk bekende vanwege de twee-jaarlijkse conferentie over de Europese donkere bij. De achterliggende stichting verdwijnt echter komend jaar. De naam verdwijnt niet: SICAMM wordt de naam van een nieuwe internationale federatie van zwarte bijen organisaties die in januari het daglicht ziet.
’t Landras sorteert al nadrukkelijk voor op aansluiting bij de nieuwe federatie. Het is één van de redenen dat op de ALV een bescheiden contributie verhoging ter sprake komt; om straks de aansluiting bij SICAMM te bekostigen. Gabriele Soland uit Zwitserland is voorzitter van zowel het oude SICAMM als interim voorzitter van de nieuw op te richten federatie. We spraken haar om de verandering toe te lichten.
Wat is de reden voor omvorming van SICAMM en wat kunnen we hier als organisatie en individuele imkers van verwachten?
Gabriele Soland: “De aanstaande verandering heeft twee hoofdredenen. Als eerste was de huidige structuur als stichting zonder leden niet lang meer houdbaar. Iedere twee jaar een internationaal congres over de zwarte bij organiseren met sprekers die in verschillende talen presentaties geven. Omdat imkers die talen niet verstaan, lukt dat niet zonder daarbij dure tolken in te zetten.
Een groeiende groep bezoekt de twee-jaarlijkse een summit: vertegenwoordigers van organisaties, individuele imkers en wetenschappers komen er kennis van researchm know-how en inspiratie opdoen. Het is geen klein vriendenclubje meer. Om de conferentie voort te laten bestaan is op termijn ook financiële buy-in vanuit de landen nodig.”
“De andere kant van de medaille telt echter minstens net zo zwaar en die gaat over alles wat er plaatsvindt in de twee jaar tussen de conferenties in. Dan zie je dat organisaties die bezig zijn met behoud van de zwarte bij op veel plaatsen tegen dezelfde problemen aanlopen. Toch is er geen of amper onderling overleg. Laat staan dat er een overkoepelend orgaan is dat op Europees niveau lobbyt, dat de helpende hand biedt bij het beïnvloeden van landelijke of regionale overheden, dat wetenschappelijke input en onderbouwing aanlevert, of dat praktisch advies geeft. Want ook kennisuitwisseling over praktische zaken en best-practices van de darrenteelt, selectie van lijnen of het opzetten van conservation areas ontbreekt. Daardoor proberen actieve groepen op allerlei locaties steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Alles bij elkaar gaat het om veel energie van vrijwilligers die ze mogelijk beter in kunnen zetten.”
Wat kunnen we straks van SICAMM verwachten?
“Na de oprichting zullen we niet ineens overal een kant en klaar antwoord op hebben. Veel hangt ook af van de organisaties die zich aansluiten en van hoe actief die daarin zijn. Maar we zijn straks wel een imkersorganisatie met een intern board van wetenschappers waar een beroep op kan worden gedaan. Als van het huidige interim bestuur het merendeel aanblijft dan staat er straks ook een heel geïnspireerd team dat de handschoen oppakt om die organisatie geleidelijk gestalte te geven. Daarnaast willen we een netwerk-functie bieden aan de aangesloten organisaties. Hoe precies zal ook afhangen van hun wensen.”
“We ervaren nu al dat er behoefte is aan een overkoepelende organisatie. In de oprichtingsfase is al vanuit drie landen een beroep op SICAMM gedaan om te helpen overheden over de streep te trekken bij het instellen van conservation areas en bij een importverbod. Omdat we geen direct belanghebbende partij zijn, maar wel een wetenschappelijke denktank aan boord hebben, krijgt de Europese donkere bij met SICAMM ook internationaal een serieus te nemen stem.”
Tot slot is het plan om ook individuele imkers, de mensen die zelf zwarte bijen hebben en waarvan een deel heel trouw het congres bezoekt, een individueel lidmaatschap te bieden. Dat krijgt dan een patreon of supporter achtige vorm. Ze krijgen zo ook een stemgeluid binnen de organisatie.. Onderaan de streep doe je het tenslotte toch voor individuele imkers en het behoud van de bij waar zij mee imkeren.”
Van congresorganisatie naar internationale vertegenwoordiger van Apis mellifera mellifera. Hoe komt die transitie tot stand?
“Tijdens de conferentie deze zomer hebben we de verandering aangekondigd en geïnteresseerden opgeroepen om zich aan te sluiten bij het overgangsbestuur. Iedereen kon zich melden. Vervolgens zijn er zeven mensen opgestaan uit zeven verschillende landen. Die mensen vertegenwoordigen op dit moment niet hun land of organisatie. Wel houden ze zo veel mogelijk voeling met de organisatie waar ze lid van zijn. Zo hopen we half januari, tijdens een kick-off meeting, een federatie-structuur te kunnen presenteren die breed gedragen wordt door organisaties in alle landen waar de zwarte bij van nature voorkomt.
De verwachting is dat vanaf het prille begin niet alle landen of organisaties aan boord stappen. Sommige vertrouwen erg op hun eigen kennis en kunde en zullen de meerwaarde niet meteen zien. Alle leden-organisaties met enige omvang zijn benaderd, maar we gaan niet aan ze lopen duwen of trekken. De grootste A.m.m. organisaties van Europa hebben in eerste instantie allemaal positief gereageerd. We hopen dat die zich, samen met organisaties uit kleinere landen zoals ’t Landras zich in januari definitief verenigen in SICAMM.”
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan een kijkje op: www.sicamm.com
Je kunt je daar ook inschrijven voor de nieuwsbrief.