Voormalig werkeiland Neeltje Jans in de Zeeuwse delta was ook in 2021 in gebruik als bevruchtingsstation voor de inheemse honingbij. Gedurende 3 opeenvolgende periodes stonden er bevruchtingskastjes. Hiervoor had De Duurzame Bij (DBB) er constant 5 darrenvolken opgesteld staan.
Vanwege het slechte weer in het voorjaar werd de eerste bevruchtingsperiode afgelast. Tijdens de tweede en derde periode waren de weersomstandigheden wel gunstig om jonge koninginnen te bevruchten.
Voor de teelt is overgelarfd van volken die rechtstreeks afstammen van Texelse honingbijen. Dit om op het vaste land de populatie donkere bijenvolken met Texelse roots te vergroten.

Tachtig bevruchte koninginnen
In 2021 zonden dertien imkers in totaal 117 bevruchtingskastjes in. Van deze jonge koninginnen kwamen er 80 bevrucht van Neeltje Jans terug. Het bevruchtingspercentage van 2021 komt met ±63% net iets lager uit dan het meerjarige gemiddelde van 65%.
Overgelarfd op Texel, bevrucht op Neeltje Jans
Dit jaar is ook rechtstreeks overgelarfd op Texel van twee geselecteerde lokale volken. Enerzijds ten behoeve van Texelse imkers. Anderzijds om de basis van volken waaruit DDB in de toekomst kan putten te verbreden.
Hiervoor zijn dertig larfjes van Texel meegenomen naar Veenendaal. Twintig onbevruchte koninginnen die hiervan het resultaat waren zijn vervolgens aangepaard op Neeltje Jans. Acht hiervan zijn uiteindelijk succesvol ingewinterd.
Vervolg volgend voorjaar
In het voorjaar van 2022 vindt van alle jonge volken een vleugelmeting plaats. Dit om vast te stellen of er vooruitgang zit in de mate van raszuiverheid.
Gebaseerd op gegevens van Wietse Bruinsma, De Duurzame Bij,