Expertise verenigt in één landelijke organisatie
De huidige vereniging is de voortzetting van de 30 jaar eerder opgerichte vereniging ’t Landras: de inheemse zwarte bij. Die vereniging had zijn oorsprong in Twente waar al sinds de start een teeltstation werd gerund. In 2021 is een nieuwe vereniging gevormd met landelijke dekking. Deze nieuwe organisatie is als rechtspersoon ingeschreven bij de KvK onder de naam ’t Landras: inheemse donkere bij (Apis mellifera mellifera).
Samensmelting
Deze overgang van oud naar nieuw was tevens een fusie van al intensief samenwerkende groepen en individuen. Het ledenbestand van de oude Landras vereniging ging automatisch op in de nieuwe vereniging. Imkers van Stichting De Duurzame Bij sloten zich hierbij aan (DDB is een een organisatie met anbi-status die door haar rechtsvorm geen lidmaatschap kent). Hetzelfde gold voor imkers van de lokale verenging van zwarte bijen imkers uit Veenendaal en andere over het land verspreide met zwarte bijen imkerende geïnteresseerden.
Landelijke dekking
Binnen de de huidige organisatie is, veel meer dan voorheen, de over het land verspreid aanwezige expertise en jarenlange ervaring in selectie, herkomst en teelt van de donkere honingbij verenigd. De vereniging heeft leden van Groningen tot Zeeland en van het puntje van Noord-Holland tot in Limburg.
Doelen & Visie
De organisatie heeft in de ruimste zin van het woord als doel: “het behoud, verbeteren en vergroten van de in Nederland aanwezige populatie ‘Apis mellifera mellifera’ bijenvolken.
Concreet doen we dit door: bijenhouders enthousiast te maken om te imkeren met de meest kundige bestuiver van onze inheemse flora. Belangrijk onderdeel daarvan is ze te informeren over de hoge mate van varroa-resistente die binnen het inheemse ras aanwezig is en de wezenlijke andere positie die de donkere bij inneemt in relatie tot wilde solitaire bijen en hommels (positieve impact op de biodiversiteit).
Iedereen die met zwarte bijen aan de slag wil kan daarom lid worden. Om deze groeiende groep imkers van goeie raszuivere inheemse bijen te voorzien ligt de primaire focus voorlopig op selectie, koninginnenteelt en – meer achter de schermen – het aanleggen van stamboeken.
Daarnaast geven we ons doel vorm met publiekslichting over de inheemse honingbij en over waarom het behoud ervan zo belangrijk is.
Aanspreekpunt voor terreinbeheerders
Onze organisatie is teven een aanspreekpunt voor terreinbeheerders die ruimte willen bieden aan bijenvolken, maar dat met beleid en oog voor natuurbehoud en biodiversiteit willen doen. Vereniging ’t Landras is geeft graag graag voorlichting en antwoord op vragen op dit vlak en kan helpen hiervoor de juiste contacten te leggen of de juiste imkers benaderen.
Aangesloten bij Sicamm
Zowel de vereniging ’t Landras als de zuster-stichting De Duurzame Bij zijn aangesloten bij Sicamm. Dit is de internationale organisatie voor de bescherming van de inheemse Europese donkere bij. Binnen Sicamm werken organisaties uit verschillende landen samen en worden deskundigheid en ervaringen uitgewisseld.
Bestuur
Het bestuur is een afspiegeling van de verschillende roots die in de huidige organisatie verenigd zijn en telt momenteel drie leden:
Voorzitter:
Egbert Touw
Secretaris
Herman Offerhaus
Brinkgeverweg 196
7415CH Deventer
h.l.offerhaus@utwente.nl
Penningmeester
Auke Vonk
M.A. van Naamen van Eemneslaan 28,
8384 EB Wilhelminaoord
0521-383 490
0622 624 776