Aanschaf van zwart bijenvolk of koningin
Regelmatig vragen imkers die horen over de donkere of zwarte bij waar ze zo’n zwarte koningin of bijenvolk kunnen kopen. Commerciële telers van de in Nederland inheemse Apis mellifera mellifera zijn er niet. De hoeveelheid teeltmateriaal is daarvoor ook nog te beperkt.
Aanschaf van een volk of koningin van een bepaalt ras lijkt voor velen een makkelijke start. Belangrijk is echter je te realiseren dat je daarna alsnog zelf met koninginnenteelt aan de slag moet. Anders hou je het aangeschafte volk niet zuiver. Zwarte bijen kopen is dus eigenlijk niet meer dan uitstel (of afstel) van zelf je eigen koninginnen telen.
De teeltgroepen verkopen geen zwarte bijen
De teeltgroepen zijn niet ingesteld op verkoop van zwarte bijen en koninginnen. De reden daarvoor vindt je hierboven: het verkopen van raszuivere volken aan mensen die er niet van natelen is voor ons niet zinvol. Die zwarte volken hybridiseren en gaan zo verloren. Het is in het belang van iedereen die de inheemse zwarte bij een warm hart toedraagt dat die volken in handen zijn van mensen die ervan natelen.
Via de teeltgroepen kun je wel larfjes afhalen waarvan je vervolgens zelf koninginnetjes nateelt. Die breng je naar één van de bevruchtingsstations en zo kom je aan een raszuivere Apis mellifera mellifera koningin.
Zwarte bijen kopen is één, ze zwart houden is de kunst
Wie eenmaal een zwarte koningin heeft zal jaarlijks het koninginnenteeltproces moeten doorlopen om de bijen zuiver te houden. In plaats van een volk of koningin te kopen kun je dus net zo goed direct beginnen met zelf raszuivere mellifera koninginnen te telen. Dat is ook precies waar onze vereniging op is ingesteld: je kunt lid worden en en dan meedoen met overlarven. Daarna kun je (ook op heel kleine schaal) zelf een koningin opkweken door larfjes in bv een moerloos gemaakt volkje in te hangen. Daarna lever je die koningin met jonge bijen in een bevruchtingskastje aan op een bevruchtingsstand van één van de teeltgroepen.
Inheemse versus uitheemse zwarte bijen
Sommige imkers die toch zwarte bijen willen aankopen gaan dan over tot aanschaf van bijen met uitheemse roots, bijvoorbeeld uit Zweden. Dat zijn wel Apis mellifera mellifera’s, maar genetisch heel anders en ze zijn niet lokaal geadapteerd. Dit soort import van random genetisch materiaal is sowieso iets om te ontmoedigen, het leidt niet tot sterke populaties. Bovendien kunnen er bij de import ziektevarianten mee verhuizen waar de bijen hier niet resistent tegen zijn. Het beste hou je je ver van zulke wellicht goedbedoelde maar niet al best doordachte initiatieven.
We verzoeken iedereen dringend de teeltgroepen niet met vragen over de aanschaf van volken te benaderen. Importeer ook geen teeltmateriaal en neem geen geïmporteerd materiaal af. Ga in plaats daarvan zelf met koninginnenteelt van inheemse zwarte bijen aan de slag! Onze vereniging helpt je daarbij op weg.